Lokomotiva FS 740.121 na železniški postaji Postojna

Lokomotiva je bila izdelana leta 1914 v italianski tovarni lokomotiv Officine Mechaniche Napoli. Lokomotive te vrste veljajo za najboljše italianske stroje, zato so jih izdelali največ, kar 470 primerkov. Med drugo svetovno vojno so lokomotive te vrste vozile po okupiranem Primorju. Po koncu vojne je v Jugoslaviji ostala ena takšna lokomotiva, ki so jo priključili JŽ seriji 25 (oznaka JŽ 25-035), na žalost pa so jo kmalu razrezali v staro železo.
Lokomotiva FS 740.121, ki stoji na postaji Postojna, je k nam prišla leta 1982 ob menjavi eksponatov med ljubljanskim in tržaškim železniškem muzejem in nikoli prej ni vozila po naših progah. Med obnavljanjem so ji zamenjali tablico na levem boku z napisom JŽ 740.121, kar je seveda narobe, saj so bile lokomotive JŽ 740 ozkotirne dizelhidravlične lokomotive, ki so vozile po ozkotirnih železnicah v Bosni in Hercegovini.
(Viri: Wikipedija, brošura Tadeja Brateta Slovenske muzejske lokomotive, Gea, marec 2004)

Pogled na celo lokomotivo od strani:



























Pogled od spredaj:


























Pogled od zadaj:


























Lokomotiva je v solidnem stanju, če odštejemo nekaj grafitov v kabini ter na zalogovniku za premog, vsekakor pa potrebuje nadstrešek, ki bi upočasnil njeno propadanje.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Model parne lokomotive JŽ 53-021 v H0 (predelava)

Lokomotiva JŽ 17-086 na železniški postaji Logatec

Ozkotirna železnica Steyrtalbahn (Avstrija)