Lokomotiva FS 625.107 v Šmartnem ob Paki

Lokomotive tipa FS 625 so bile italijanske lokomotive, namenjene predvsem za potniški promet. Izdelovali so jih kar na štirih lokacijah, tudi v Nemčiji. Naredili so 188 lokomotiv te serije. Tehnična posebnost teh lokomotiv so bili cilindri nameščeni v nosilnem okvirju, krmiljenje z razvodniki pa je bilo zunaj.

Pri nas so te lokomotive vozile med obema vojnama na primorskem. Po drugi svetovni vojni pa je lokomotiva FS 625.139 ostala v Jugoslaviji ter dobila oznako JŽ 131-048, vendar je bila zelo hitro izločena iz prometa in razrezana, tako kot ostale italijanske parne lokomotive, ki so pri nas ostale kot vojni plen. Lokomotiva FS 625.107 je k nam prišla v osemdesetih, ko smo jo pridobili v zamenjavi muzejskih eksponatov med ljubljanskim in tržaškim železniškim muzejem. Lokomotiva je bila dolga leta deponirana za kurilnico Maribor - Studenci, kjer je rjavela in propadala, nato pa so zemljišče, na katerem je stala, prodali in novi lastnik je lokomotivo do polovice zasul z zemljo, zraven pa uredil parkirišče. Lokomotivo so kasneje z bagrom odkopali in jo odpeljali v Šmartno ob Paki, kjer so jo restavrirali in jo postavili na postajo kot muzejski eksponat.

Od strani:















Od spredaj:















Od zadaj:















V kabini lokomotive:















Detajl pogonskega mehanizma; pogonske cilindre ima na zadnjem delu nosilnega okvirja (znotraj), razvodnike pa na sprednjem delu (zunaj):















Pa še detajl vrat na levi strani kabine; takšna vrata so osebju nudila pregled kotla, ne da bi se jim bilo treba spustiti dol iz lokomotive. Identična vrata ima tudi serija JŽ 01.















Lokomotiva je solidno ohranjena in zgledno urejena (ni smeti v kabini ali v tenderju ipd.), vendar se že pojavljajo znaki rjavenja in menim, da bi v kratkem potrebovala obnovo. Potrebuje tudi nadstrešek, ki jo bi varoval pred vremenskimi vplivi.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Model parne lokomotive JŽ 53-021 v H0 (predelava)

Lokomotiva JŽ 17-086 na železniški postaji Logatec

Ozkotirna železnica Steyrtalbahn (Avstrija)